8 факта за кафето

Бетховен всеки ден си варил кафе от 60 зърна, Волтер пиел по 5о кафета дневно и откарал до 83 години, а всеки дизайнер или копирайтър, който търси муза, иска да бъде Бетховен и Волтер взети заедно или поне да пие повече кафе от тях.

  1. Не е тайна, че кафето повишава концентрацията и ускорява реакциите на тялото, но това важи само за подсладеното със захар кафе. Това е така, защото именно съчетанието на кофеин и глюкоза активизира нужните области в главния мозък, но не бива да се приемат на гладно, защото тогава ефектът е обратен.

2. Чашка кафе може да помогне при хипертоничен пристъп – понижено артериално налягане, но тези хипертоници, при които кафето учестява пулса и се наблюдава тахикардия, не бива да пият кафе.

3. Употребата на кафе, както са изяснили учените от 10 европейски страни понижава рискът от преждевременна смърт и рискът е толкова по-маък, колкото повече са чашките с изпито кафе дневно. Оптималното количество кафета на ден е три. Но тук не говорим за три чорби от кафе в големи чаши, а за къси кафета – по италиански. Иначе кафето подсилва имунната система, действайки и като активатор. Също така кафето укрепва черния дроб, сърцето и стомашно чревния тракт.

4. Кофеинът в натуралното кафе сам по себеси може да победи главоболието и мигрената, но това в никакъв случай не е пълноценен заместител на аналгетиците. Озбеболяващите лекове са по-ефективни, защото в тях често се добавя същия този кофеин, който повишава действието на активните вещества с 40 %

6. Избавлението от стреса  се случва благодарение на производството на допамин и серотонин. Именно това са веществата, на които дължим доброто си настроение, а кофеинът е един от най-разпространените стимулатори на централната нервна система, а постоянната стимулация на нервната система ни предпазва от депресии. Но такъв ефект може да бъде предизвикат само от кофеинът в кафето. Кофеинът в чая или шоколада не е толова силен стимулатор.

7. Същите тези стимулатори и невромедиатори , които повишават работоспособността и настроението, подобряват и нашата памет. Става въпрос само за кратковременната памет, но и това не е малко, доколкото всяка една информация постъпила в главите ни минава първо през кратковременната памет и чак след около час за запомнянето отговаря дългосрочната памет.

8. Кафето и килограмите. Ниските нива на хормона лептин в човешкото тяло водят до пълнеене, а кафето повишава неговото съдържание в организма. Именно поради тази причина кафеманите пълнеят по-бавно, а спортуването при тях дава по бърз ефект.